Is gezond eten goed voor het bedrijfsresultaat?

Gaat productiviteit omhoog door gezond eten?

Topsporters zijn groot geworden door discipline en regelmaat. Zij leven met een doel. Die gouden medaille, die ergens aan de horizon blinkt, is voor hen de inspiratie om gezond te leven. Gezond eten is een van de ingrediënten voor een glansrijke sportcarrière. Ze worden er zogezegd productiever van.

Een drukke baan kunt u best vergelijken met topsport. U moet er best veel voor over hebben om iedere dag weer te presteren op je werk. Het is dan ook niet verwonderlijk, dat een goed voedingspatroon ook dit bevordert.

Gezond eten… Wat is dat en hoe doe je het?

Gezond eten is meer dan een appeltje voor de dorst. Natuurlijk is fruit op zich gezond, maar balans en regelmaat zijn wel kernwaarden. Alle aspecten van het gezonde voedingspatroon spelen een belangrijk rol. Net als een topsporter moet de werknemer zich aan de regels houden voor het beste resultaat.

Wilt u een paar tips om productiever te kunnen werken? Neem dan het volgende in acht:

  • Eet regelmatig.
  • Eet afgepaste porties.
  • Begin elke dag met een goed ontbijt.
  • Houd het suikergehalte in de gaten.

Eet regelmatig
Veel mensen eten maximaal 3 maal per dag. Voor de productiviteit gedurende de werkdag is het echter beter om iedere dag 5 of 6 keer een kleine maaltijd te nuttigen. Zo blijft uw energieniveau – en daarmee ook uw prestatieniveau – gelijkmatig. U voorkomt pieken en dalen door de lange tussenpozen.

Ook de concentratieboog wordt sterker. Door op deze manier gezond te eten, last u automatisch extra pauzes in tijdens de werkdag. Deze effectieve pauzes hebben immers ook een positief effect op de productiviteit en op het bedrijfsresultaat. Zowel uw werkgever, als uzelf plukken dan de vruchten van gezond eten.

Afgepaste porties
Gezond eten is ook: eten op maat. Ieder van de 5 of 6 dagelijkse maaltijden bestaat uit een passende hoeveelheid. Niet teveel, niet te weinig. De norm is ‘een voldaan gevoel hebben’. En dat voldane gevoel zal ook het management hebben, als ze naar het bedrijfsresultaat kijken.

Wie teveel eet, raakt teveel energie kwijt aan het verteren van het voedsel. Daardoor blijft er minder energie over om productief te werken. Maar met te weinig eten blijft u minder lang productief. U krijgt te snel weer honger en hebt te vaak een pauze nodig om energie bij te tanken.

Ontbijt elke dag
De dagelijkse discipline en regelmaat is voor de topsporter het fundament voor zijn of haar prestaties. Een goed begin is het halve werk. Op het gebied van gezond eten betekent dat: dagelijks ontbijten. Een goed ontbijt is als een startmotor. Uw energieniveau moet immers na de rust van de nacht weer op peil gebracht worden.

Een goed ontbijt levert u voldoende energie op om de werkdag te beginnen. Met zo’n gezonde start neemt de productiviteit toe, is de werkgever tevreden en heeft dit een langetermijneffect op uw carrière. Kortom, gezond eten is goed voor het bedrijfsresultaat èn voor uzelf!

Voldoende goede suiker tot je nemen
Suiker wordt vaak gezien als een hindernis op weg naar een gezond lichaam. Maar wist u, dat suiker juist een essentieel onderdeel is van gezond eten? Door te weinig suiker te eten. nodigt u namelijk de man met de hamer uit om bij u langs te komen. Daarom is het belangrijk (tijdig) voldoende goede suiker tot je te nemen.

Dankzij snel vrijkomende suikers kunt u een hongergevoel voorkomen. Een hongergevoel tijdens werktijd is nadelig voor de productiviteit. De prestaties gaan zienderogen achteruit. Om in wielertermen te spreken: u komt de man met de hamer tegen. Dat zal niemand verbazen. Help dus uzelf en uw werkgever door gezond te eten.

Gezond eten in de kantine
Gezond eten tijdens de werkdag kan onder meer in de bedrijfskantine. Aanvullend op voedingsadviezen kan daar ook rekening worden gehouden met de inrichting van de ruimte. Denkt u bijvoorbeeld aan het meubilair in de kantine.