Gezond thuiswerken: De ergonomische thuiswerkplek

Thuiswerkplek

Nu heel de wereld lijkt thuis te werken, komt de vraag bij veel mensen op hoe de thuiswerkplek het beste is in te richten. Vaak wordt er gezeten op de eetkamerstoel aan de eettafel of keukentafel en wordt er geen aandacht besteed aan ergonomie en arbeidsproductiviteit. Het is prima, zelfs aan te raden, om in beweging te blijven en soms op een andere plek te werken. Dit kan dan ook aan de keukentafel, maar doe dit dan maximaal een half uurtje. Wettelijk dient de thuiswerkplek aan bepaalde eisen te voldoen als meer dan twee uur wordt thuisgewerkt. Deze eisen zijn er voornamelijk op gericht om mensen thuis een gezonde werkplek te laten inrichten, zodat lichamelijke klachten als bijvoorbeeld nekpijn en rugpijn worden voorkomen. Natuurlijk wordt wettelijk onder de huidige omstandigheden niet gelet op deze richtlijnen, maar is het wel belangrijk om na te denken over een goede instelbare werkplek om gezond te blijven werken.

Een paar tips om thuis te werken

  • Zorg ervoor, indien dit mogelijk is, om te werken in een afsluitbare kamer. Indien dit niet mogelijk is, kies dan voor een plek waar je normaal niet ontspant, maar gebruik de ruimte als aparte werklocatie.
  • Zit niet de hele dag gebogen achter een laptop, maar wissel verschillende plekken af. Ga ook even staand werken bijvoorbeeld, dit kan prima tijdens het telefoneren.
  • Het is belangrijk om tijdens de werkdag in beweging te blijven. Maak een loopje door huis, of maak een korte wandeling buiten. Doe tijdens de werkdag oefeningen. Doe bureaustoel squats en doe schouder- en nekoefeningen.
  • Zorg voor voldoende regelmaat tijdens de werkdag. Het is verleidelijk om ineens op hele andere tijden te gaan werken, maar breng structuur aan in de werkdag en zorg ervoor dat het werk ook echt af te sluiten is.
  • Maak gebruik van een los toetsenbord en een losse muis. Op deze manier kan worden voorkomen dat de hele dag in gebogen houding wordt gewerkt.
  • Kijk rechtdoor naar het scherm. Zet wat onder het beeldscherm of de laptop, bijvoorbeeld een stapel boeken.

Zorg voor een goede zithouding.

In de ideale wereld is het natuurlijk aan te raden om op een goede instelbare bureaustoel te zitten en te werken achter een in hoogte verstelbaar bureau. Indien het niet mogelijk is om thuis een werkplek in te richten zorg er dan voor dat de stoel waarop gezeten wordt, voldoende steun biedt aan de rug. Ga goed naar achteren zitten op het zitvlak en zorg ervoor dat de armen ontspannen zijn en kunnen rusten op armleuningen. Idealiter moeten de armleuningen zo ingesteld zijn dat de armen op de armleuningen en de tafel kunnen rusten. De polsen komen dan net tot het toetsenbord waarbij de handen op het toetsenbord zitten. Indien armleuningen niet aanwezig zijn op de stoel, schuif dan zo ver mogelijk aan de tafel. Probeer tijdens de werkdag ontspannen te zitten, zonder teveel spanning in het lichaam. Zorg ervoor dat de bovenbenen horizontaal staan.

Blijf in beweging
Het algemene advies luidt om in ieder geval in beweging te blijven en af te wisselen qua werkhouding. Neem voldoende pauze en zorg voor niet teveel afleiding. Bekijk ook ons artikel: 8 goedkope ergonomische bureaustoelen