6 handige tips voor thuiswerken: zo blijft u gefocust terwijl u werkt vanuit huis

Thuiswerkplek
Of u nou ‘gedwongen’ wordt door de coronacrisis, of zelf kiest voor thuiswerken, u krijgt vaak met heel andere problemen te maken dan wanneer u op kantoor achter uw bureau zit. Gelukkig is thuiswerken met de technologie die we vandaag de dag tot onze beschikking hebben in veel gevallen geen enkel probleem. Werken vanuit huis heeft dan ook veel voordelen, zo scheelt het behoorlijk in reistijd én kunnen de kantoorkosten omlaag. Maar als u productief wilt zijn vanuit huis, vraagt dat wél om een andere aanpak. In dit artikel geven we u zes tips om productief en gefocust thuis te kunnen werken.

Misschien herkent u het wel, gefocust werken is één van de grootste uitdagingen als u probeert om vanuit huis te werken. Toch is het met deze zes aandachtspunten zeker mogelijk.

1. Creëer een kantoor

Werkt u regelmatig vanaf de bank met de laptop op schoot? Stop daar dan per direct mee. Dit is misschien wel de gemakkelijkste manier om afgeleid te worden, zelfs als er geen andere mensen in huis zijn. Wijs in plaats daarvan een aparte ruimte aan waar u gaat werken. Idealiter is dit een ruimte waar verder geen andere gezinsleden komen en die u puur en alleen kunt gebruiken als werkplek. Op deze manier kunt u niet alleen geconcentreerder werken, maar houdt u privé en werk ook nog eens beter gescheiden.

2. Voorkom afleidingen

Op een gemiddelde werkdag wordt u regelmatig afgeleid. Bijvoorbeeld door collega’s met een vraag, een telefoontje of omdat u zin heeft in een kop koffie. Werkt u thuis, dan heeft u waarschijnlijk minder last van collega’s die u afleiden, maar verder komen er thuis alleen maar méér afleidingen bij!

Voorkom afleidingen door goede afspraken te maken met gezinsleden. Blok niet meteen een complete werkdag, maar bijvoorbeeld blokken van 1 of 2 uur waarin u niet gestoord wilt worden. Is een blok voorbij? Neem dan ook even de tijd om iets anders te doen. Houd wel in de gaten dat die pauzes niet té lang duren en doe huishoudelijke taken écht buiten werktijd. Voor u het weet bent u een uur kwijt aan boodschappen doen of de was opvouwen.

3. Zet de telefoon op stil

Als u thuiswerkt, dan is uw telefoon waarschijnlijk het belangrijkste communicatiemiddel met collega’s. Maar, net als met gezinsleden, is het belangrijk om ook met uw collega’s tijdblokken af te spreken waarin u even niet bereikbaar bent, omdat u zich op een taak wilt focussen. Zet uw telefoon buiten die tijd op stil en blokkeer ook andere binnenkomende meldingen (zoals e-mail of een ander communicatiemiddel) op uw computer.

4. Gebruik een koptelefoon

Ontkomt u écht niet aan de drukte in huis? Investeer dan in een goede, geluidswerende koptelefoon. Op deze manier kunt u zich eigenlijk altijd terugtrekken en op uw werk richten, waar u ook bent.

Hoewel het niet voor iedereen werkt, kan klassieke muziek uw focus ook een boost geven. Dus wilt u nog minder meekrijgen van het speelkwartier van uw kinderen of de video-meeting van uw partner? Zoek dan naar een afspeellijst met klassieke muziek, bijvoorbeeld op Youtube of Spotify.

5. Stop en beweeg

Van een hele dag achter een bureau zitten wordt niemand blij. Het is een aanslag op uw lichaam en ook mentaal is het niet gezond. Als u werk het toelaat, neem dan één keer per dag een iets langere pauze om te bewegen. Dat hoeft niet te betekenen dat u zich in het zweet werkt met allerlei fitnessatributen; een rondje lopen in de buurt doet ook al wonderen voor uw lichaam en geest.

6. Draag normale kleding

Veel mensen die thuiswerken doen dit in kleding waarin ze nooit naar kantoor zouden gaan. Denk aan een joggingbroek met een comfortabel t-shirt of zelfs een pyjama of ochtendjas. Hoewel het misschien makkelijk lijkt om in uw huispak aan het werk te gaan, is dit een fout als u productief bezig wil zijn. Door u ‘s ochtends aan te kleden en zo veel mogelijk uw routine aan te houden alsof u naar kantoor zou gaan, gaat u met meer energie aan de slag én blijft u langer gemotiveerd.

U ziet het, thuis productief en gefocust aan de slag gaan is zeker mogelijk. Het vergt soms nét even andere aandachtspunten dan wanneer u naar kantoor gaat, maar uiteindelijk kunt u net zo veel gedaan krijgen als op kantoor.