Zittend bewegen tijdens het werk wordt werkelijkheid

De conditie van mensen met een zittend beroep gaat met sprongen achteruit. Dat komt niet alleen door de aard van de werkzaamheden. De omstandigheden buiten het werk zijn vaak nog slechter, al dan niet door eigen toedoen. De cijfers liegen er niet om. TNO heeft aan de hand van studies vastgesteld dat een kleine zes miljoen mensen in Nederland alleen maar zittend of staand werk heeft. Nog ernstiger is dat de helft van de bevolking gebukt gaat onder overgewicht. Gewichtige cijfers helaas.

De omstandigheden werken ook niet mee.
Dit jaar vieren we de grote sportzomer. Honderden sporters op allerlei gebied strijden met elkaar om de hoogste eer. Voor hen is het dus een sportzomer maar voor mensen met een zittend beroep is het een doodordinaire kijkzomer. Gaat u maar na. Men wil na het werk zo snel mogelijk thuis zijn om de topsport van dat moment niet te missen. Wellicht is zelfs de auto van stal gehaald omdat het met de fiets al helemaal niet zou lukken. Gemiste kans dus. Neerploffen op de bank en wederom zittend kijken. Het rondje met de hond wordt aan anderen overgelaten en als de sport ten einde is regent het, zoals gebruikelijk deze zomer. Dus dan maar een stukje lopen schiet er ook al bij in. Is er geen voetbal, dan is het tennis of de Toer de France Daar tussenin nog het EK atletiek en als klap op de vuurpijl de Olympische Spelen. Dit is dus allemaal te beleven omdat anderen aan sport doen.

Hoe is het tij te keren?
Het zou van arrogantie getuigen om hierover te schrijven omdat de antwoorden al vele malen gegeven zijn en alle gevolgen van te weinig bewegen met grote regelmaat in alle media verschijnen. Toch gloort er hoop aan de horizon. Sinds kort bestaat de mogelijkheid om te bewegen in de baas zijn tijd, terwijl het werk gewoon door kan gaan. Dat moet als muziek in de oren klinken bij de werkgevers van zittende medewerkers maar net zo goed bij de laatstgenoemde. Het kost geen contributie aan een sportvereniging, er hoeft niet gelijk sportkleding te worden aangeschaft en het vaste avondprogramma wordt niet ineens ontregeld. De werkgever daarentegen ziet mensen fitter aan het werk en minder ziek zijn. Kassa dus. En hoe komt dit alles tot stand?

Een combinatie van zitten, staan en bewegen. Zo eenvoudig is het.
Zitten is eigenlijk een onnatuurlijke houding maar we ontkomen er niet aan. Door regelmatig van houding te veranderen kunnen veel fysieke problemen voorkomen worden. Zo’n situatie is vrij eenvoudig te creëren.
Door het beschikbaar stellen van zit/sta bureaus kan het zittend werken afgewisseld worden met staand werken. Juist die afwisseling, waarbij andere spieren worden geactiveerd, helpt de concentratie op pijl te houden en de fitheid te verhogen. Een derde component is het beschikbaar stellen van enkele fietswerkplekken. Een fietsbureau is ook in hoogte instelbaar en de fiets bestaat uit het trapgedeelte terwijl er van een stuur natuurlijk geen sprake is. Er zit geen snelheidsmeter of kilometerteller op want het gaat niet om een wedstrijd maar om beweging en met name van de benen. Het maakt toch een groot verschil of men de hele dag moet zitten of dat zitten kan worden afgewisseld met staan en de fietsbeweging. Medewerkers blijven fit, worden niet slaperig en gaan voldaan naar huis. Natuurlijk moet er wel in materieel geïnvesteerd worden, maar als daarmee de “zitsleur” doorbroken kan worden biedt dat profijt aan zowel de werkgever als de werknemers.