Een zit-stabureau aanschaffen? Hier moet u op letten

Dat de hele dag zitten slecht is, hoeven we u ongetwijfeld niet meer te vertellen. Maar de gemiddelde kantoormedewerker zit nou eenmaal zo’n 7,5 uur per dag op z’n bureaustoel en daar is bij sommige bedrijven maar lastig verandering in te brengen. Het advies is om iedere twintig tot dertig minuten een minuut of twee te bewegen. Dat is niet alleen beter om het lichaam in een goede conditie te houden, maar zorgt ook voor verbeterde werkprestaties. Er is ook een andere manier om die zit-sleur te doorbreken: met een zit sta bureau bijvoorbeeld! Maar waar moet u nou op letten als u zo’n bureau aanschaft?

Een zit sta bureau is een prachtige tussenoplossing voor mensen die te veel zitten op een werkdag. Maar met de aanschaf van zo’n mooi bureau komt nog behoorlijk wat kijken. Zo zijn er elektrisch verstelbare zit sta bureaus en bureaus die handmatig met een hendel omhoog en omlaag gezet moeten worden. En als u dan voor een elektrisch exemplaar kiest, welk vermogen moet het motortje dan hebben? Hoeveel geluid maakt zo’n bureau eigenlijk? Gaat u voor een bureau dat voldoet aan de NPR-norm, of juist niet? Allemaal vragen waar u voor u tot aanschaf overgaat, natuurlijk graag een antwoord op wilt. In dit artikel helpen we u op weg!

Elektrisch of niet?
Een zit sta bureau is een investering, daar hoeven we geen doekjes omheen te winden. Maar het is er wel eentje die zich terugbetaalt: namelijk met gezondere werknemers. U kunt kiezen voor een handmatig verstelbare of een elektrisch verstelbaar exemplaar. Ons advies is om altijd voor een elektrisch zit sta bureau te kiezen. Dit vergroot het gemak waarmee medewerkers schakelen tussen zitten en staan namelijk aanzienlijk. Hiermee maakt u het dus zo gemakkelijk mogelijk voor uw medewerkers om bewust met hun gezondheid bezig te zijn. Om de afsteltijd van het bureau helemaal tot een minimum te beperken, kunt u ook kiezen voor een exemplaar met een ‘memory-functie’. Hierbij onthoudt het bureau een aantal instellingen, waardoor een medewerker met één druk op de knop de juiste hoogte te pakken heeft.

Het juiste aantal motortjes
Een elektrisch zit sta bureau werkt met een motortje. Er zijn één motorige modellen en twee motorige modellen, waarbij het aantal motortjes onder andere van invloed is op de snelheid waarmee het bureau van positie verandert en soms ook met het geluid dat daarmee gepaard gaat. Modellen met één motor zijn vaak iets voordeliger, maar dus ook iets langzamer in gebruik.

Welk gewicht moet het bureau kunnen dragen?
Elk bureau heeft een bepaalde draagcapaciteit, ook een zit sta bureau. Bij de aanschaf is het verstandig om te bedenken hoe hoog de belasting van het bureau moet zijn. De meeste modellen zijn prima uitgerust voor gemiddeld gebruik; een computer en wat bureauaccessoires zijn geen enkel probleem. Maar moeten er zwaardere dingen op het bureau staan, dan is het verstandig om de draagcapaciteit van een bureau in de gaten te houden.

Hoeveel geluid maakt een elektrisch zit sta bureau?
Een elektrisch zit sta bureau brengt nou eenmaal wat geluid met zich mee. Dat komt door de motortjes die het bureau omhoog of omlaag bewegen. Wanneer het bureau gebruikt wordt in een afgesloten kantoorruimte of in een kantoor aan huis, zal het geluid geen groot issue zijn, maar in een open werkruimte is dat wellicht een heel ander verhaal. Houd rekening met het effect dat een bureau kan hebben op collega’s. De bureaus produceren uiteraard geen oorverdovend geluid, maar het kan zijn dat medewerkers er even aan moeten wennen. Geen idee wat u moet verwachten? Op ons kantoor kunt u verschillende modellen bekijken en uitproberen, zo kunt u ook gelijk het geluid ervaren.

Meerdere bureaus? Kies een bureauopstelling
Wilt u gelijk voor meerdere medewerkers een zit sta bureau aanschaffen, dan kan een bureauopstelling een goede optie zijn. Zo’n model bestaat uit twee bureaus die los van elkaar in hoogte te verstellen zijn. Bij sommige modellen is het mogelijk om een akoestisch scherm tussen de bureaus te plaatsen, om zo geluidsoverlast tot een minimum te beperken.

Wel of geen NPR-norm?
De NPR-norm, oftewel de Nederlandse Praktijk Richtlijn, is een norm voor bureaus en bureaustoelen. Als een bureau aan de NPR-norm voldoet, bent u ervan verzekerd dat het een ergonomisch exemplaar is. Voor een NPR-norm moet een bureau aan een aantal eisen voldoen. Dat wil niet zeggen dat een bureau dat geen NPR-norm heeft, automatisch minder goed is. Het hangt er vanaf aan welke NPR-eis het bureau niet voldoet en hoe belangrijk deze eis voor u of uw medewerkers is.

Accessoires: wat heeft u nodig?
Dat u overstapt op een zit sta bureau betekent niet dat u alle accessoires die u nu heeft direct de deur uit kan doen. Zo kan het verstandig zijn om bijvoorbeeld een monitorarm te blijven gebruiken en is ook een comfortabele voetensteun geen overbodige luxe (zeker niet voor kleinere mensen). Uiteraard is ook een goede bureaustoel onmisbaar, zodat uw lichaam optimaal wordt ondersteund als u bureau in de zittende positie is afgesteld.

Heeft u wel eens nagedacht over een zit sta bureau? Welke vragen heeft u over het gebruik ervan?