Werken met een zit sta bureau: hoe kiest u de juiste hoogte?

Best leuk, zo’n zit sta bureau waarmee u afwisselend zittend of staand kan werken. Maar als u niet weet hoe u dit bureau moet afstellen, bent u verder van huis. Net als met de wat meer gangbare bureaus is het namelijk heel belangrijk dat het bureau op de juiste hoogte staat. Zo kunt u comfortabel werken, of u nou zittend of staand aan de slag wilt.

Elektrisch of niet, één of twee motortjes, wel of geen NPR-norm, het maximale gewicht dat op het bureau mag rusten… Allemaal dingen waar u rekening mee moet houden als u een zit sta bureau aanschaft (lees ook de blog die we daar eerder over schreven). Maar ook ná de aanschaf is er nog een aantal zaken waar u rekening mee moet houden om optimaal gebruik te kunnen maken van uw nieuwste aanwinst. Een van de belangrijkste dingen, is het goed afstellen van uw bureau. Door hier in het begin even wat tijd voor te nemen, bespaart u uzelf later een hoop (gezondheids)problemen.

De juiste hoogte kiezen
Een goed zit sta bureau heeft een brede range. Dit wil zeggen dat het bureau heel laag kan staan, maar ook hoog. Dit is ook één van de dingen waar u op moet letten bij de aanschaf. Zeker als u langer of juist kleiner dan gemiddeld bent. Hoe hoog en hoe laag u moet gaan, is afhankelijk van uw zit- of stapositie. Onderstaande richtlijnen geven u in ieder geval een idee wat de ideale positie is:

  1. Ga comfortabel zitten op uw stoel met uw voeten plat op de grond. Uw bovenarmen rusten langs uw lichaam en uw ellebogen zijn gebogen in een hoek van 90 graden alsof u wilt typen op uw toetsenbord. Vraag een collega om de afstand tussen de vloer en de onderkant van uw elleboog te meten.
  2. Ga staan en meet wat nu de afstand is tussen uw elleboog en de grond. Als u op een mat of andere verhoging staat, meet dan vanaf dat punt.
  3. Een ideaal zit sta bureau voor uw lengte moet minimaal kunnen zakken tot uw ellebooghoogte als u zit én net zo hoog kunnen als de ellebooghoogte als u staat.
  4. Als u klein bent en moeite heeft om het bureau laag genoeg af te stellen, dan kan een voetensteun of een toetsenbord op aangepaste hoogte een uitkomst zijn.

Een goed zit sta bureau kan dus zo laag als u nodig heeft als u zit én zo hoog als u wilt als u staat.

Hoe zit het met flexwerkplekken?
Bovenstaand stappenplan werkt uitstekend, als iedere medewerker een eigen bureau heeft. Wordt de werkplek door twee of drie mensen gedeeld? Of is het zelfs een flexwerkplek, waar iedereen aan mag en kan werken? Dan lijkt een zit sta bureau op het eerste gezicht misschien geen geschikte optie. Maar ook voor een werkplek waar regelmatig verschillende mensen aan werken, kan een dergelijk bureau heel goed werken. Wisselt het bureau tussen twee of drie medewerkers? Volg daarvoor deze stappen:

  1. Volg dezelfde procedure als hierboven voor alle medewerkers afzonderlijk (of in ieder geval voor de langste en de kleinste medewerker).
  2. Kies een bureau dat op z’n minst zo laag kan als de laagste ellebooghoogte én minstens zo hoog als de ellebooghoogte van de langste persoon als hij/zij staat.
  3. Veel bureaus zijn elektrisch verstelbaar en sommige hebben zelfs een geheugen. Zo is een bureau prima te gebruiken voor verschillende medewerkers zonder dat iedereen elke keer lang bezig is met de perfecte instelling van zijn/haar bureau.

Is het een bureau dat door veel verschillende medewerkers of freelancers gebruikt gaat worden? Dan doet u er goed aan om te kiezen voor een zit sta bureau met een brede range. Het bureau moet immers hoog genoeg kunnen voor een medewerker van bijvoorbeeld 2 meter lang, maar ook een kleinere werknemer van 1.60 meter moet comfortabel aan het bureau kunnen werken.

Het afstellen van een zit sta bureau is even een precies werkje. Maar neem er altijd voldoende tijd voor, daar heeft u later profijt van!