Ahh lekker, even twee weken vakantie! Even niets anders doen dan zwemmen, slapen of lekker relaxen met een goed boek. En na die twee weken bent u weer klaar om fris en fruitig aan het werk te gaan. Vol positieve energie stort u zich weer in die veeleisende baan met bijna onhaalbare deadlines, een exploderende mailbox en het gevoel dat er ieder moment iemand u op uw vingers kan tikken omdat u uw werk niet snel genoeg doet…
Juist, velen van ons hebben onrealistische verwachtingen van een vakantie. We verwachten vaak dat we er écht even helemaal tussenuit kunnen zijn en ‘de batterij weer even kunnen opladen’ terwijl de realiteit vaak anders is. Een vakantie is geen middel om vermoeidheid, stress en de negatieve gevoelens die het symtoom kunnen zijn van een burnout uit te wissen. Iets wat veel mensen wél schijnen te denken. En het is ook logisch. Want op dat strand aan de andere kant van de wereld voelt u zich misschien wel écht ontspannen, maar zodra u weer een paar dagen aan de slag bent, zult u zien dat er feitelijk niet veel is veranderd.
Het effect van een vakantie op uw stressniveau
Natuurlijk zijn vakanties belangrijk. Maar hoewel even weg zijn van kantoor u misschien even het gevoel geeft dat u ontspannen bent, zakt dat gevoel razendsnel weer weg zodra u uw dagelijkse routine weer oppakt. De taken die zich opstapelen terwijl u weg bent, zijn een deel van het probleem. Veel mensen komen na hun vakantie terug met een grote stapel werk op het bureau. En gebeurt dat herhaaldelijk, dan kan het er zelfs voor zorgen dat u liever helemaal niet meer op vakantie gaat. Uit ‘angst’ voor de grote stapel werk die op u te wachten ligt als u terugkomt.
Maar zelfs als het bedrijf waar u werkt er wél voor zorgt dat u terugkomt aan een leeg bureau, kan een vakantie niet alle opgebouwde stress van een jaar hard werken ongedaan maken. Daarom pleiten sommige experts ervoor om vaker kortere breaks te nemen. Dit hoeven trouwens geen hele weken of zelfs dagen te zijn. Zelfs een korte pauze na een inspannende klus kan al helpen om de stressniveaus omlaag te brengen. Volgens verschillende organisatieadviseurs kan het al helpen om na anderhalf uur tot twee uur gefocust werken even vijf of tien minuten op te staan van uw bureau en iets anders te gaan doen.
Wanneer een vakantie een interne crisis veroorzaakt
Een burnout ontstaat niet alleen door te veel werken of te veel verantwoordelijkheden. Het kan ook het resultaat zijn van ontevredenheid over een baan. Of dat nou komt door een gebrek aan autonomie, werken in een vervelende omgeving of dat uw waarden niet gelijk zijn aan die van uw werkgever.
Een vakantie kan helpen om u afstand te laten nemen van de problemen die u in uw werk ervaart, maar het zal ze zeker niet oplossen. Sterker nog, terwijl u lekker in uw hangmat ligt en van een welverdiende cocktail geniet, kan de ‘angst’ om weer aan het werk te gaan zelfs toenemen. Als u écht ontevreden bent met het werk dat u doet, zal de vakantie daar alleen maar méér nadruk op leggen. U heeft dan immers de tijd om na te denken en te reflecteren en dat kan juist voor stress zorgen.
In zo’n situatie is het verstandig om actie te ondernemen. Probeer te achterhalen welke aspecten van uw baan u wél gelukkig maken en kaart dit aan bij een leidinggevende. Natuurlijk zullen er altijd elementen zijn in een baan die u niet fijn vindt, maar zolang er een goede balans is, ligt die burn-out minder op de loer.
Die balans is dus hetgene wat ervoor zorgt dat u beter om kunt gaan met de dagelijkse stress. En dan zijn die twee weken vakantie gewoon een fijne bonus!