Het komt steeds vaker voor dat kantoormedewerkers hun werk deels vanuit huis doen. Dat past natuurlijk prima binnen het concept van Het Nieuwe Werken, waarbij men het werk zo goed mogelijk probeert te combineren met andere verantwoordelijkheden, zoals het ouderschap.
Als een werknemer vraagt of hij of zij structureel een of twee dagen per week vanuit huis mag werken, dan wordt daar steeds vaker in toegestemd. Werkgevers zijn ervan overtuigd dat zij zich daarmee als een sociale en begripvolle werkgever opstellen. Toch zit er een addertje onder het gras. De Arbowet verplicht werkgevers namelijk om voor een goede en veilige werkplek te zorgen. Dat geldt ook voor werknemers die hun werk vanuit huis verrichten. De regels voor een thuiswerkplek zijn weliswaar iets soepeler dan die voor een kantoorwerkplek, maar de werkgever is evengoed ook verantwoordelijk voor een gezonde en veilige werkplek voor thuiswerkers.
Zorg voor een goede werkplek
Hoe kan een werkgever ervoor zorgen dat de werkplek goed wordt ingericht? Het Kenniscentrum Werk & Vervoer en de Taskforce Mobiliteitsmanagement geven in hun ‘Handreiking Het Nieuwe Werken, hoe blijf je er gezond bij?’ drie mogelijkheden:
- De werkgever kan de thuiswerkplek volledig laten inrichten.
- De werkgever kan de bestaande werkplek door een deskundige laten checken.
- De werkgever kan de bestaande werkplek door de betreffende medewerker laten checken.
De laatste optie is een interessante, omdat het de betrokkenheid van de werknemer vergroot en er een belangrijk deel van de verantwoordelijkheid bij de werknemer komt te liggen. Bij de handreiking is een checklist gevoegd die daarvoor kan worden gebruikt.
Over het algemeen zullen de risico’s van thuiswerken vergelijkbaar zijn met het werken op kantoor. Als het goed is, zijn deze dus in de Risico-Inventarisatie & -Evaluatie (RI&E) in kaart gebracht. Zo moet er onder andere worden gezorgd voor een verstelbaar bureau, een goede bureaustoel, voldoende ruimte voor laptop en beeldscherm, genoeg licht en de mogelijkheid om de lichtinval te regelen.
Neem geen risico
Nu is een medewerker die graag thuis wil werken bij aanvang al snel tevreden. Maar een kinderbureautje met een oude keukenstoel is vragen om problemen. En als er problemen (lees: gezondheidsklachten) ontstaan, dan vergeten zelfs goede werknemers al snel dat ze het zelf allemaal geen probleem vonden. Onderzoek daarom wat nodig is om een goede werkplek te realiseren. Zorg dat u de afspraken erover vastlegt en check regelmatig hoe het gaat. Ongewenste situaties zijn op afstand immers minder makkelijk te signaleren dan op kantoor.
Dus of u thuiswerken nu stimuleert of alleen een verzoek erom honoreert, zorg dat de thuiswerkplek in orde is. Investeer indien nodig in een goed bureau en een goede stoel en in andere essentiële zaken. Als werkgever blijft het uw verantwoordelijkheid.