Passen ergonomie en MVO bij elkaar?

Is ergonomisch kantoormeubilair een uiting van maatschappelijk betrokken ondernemen (MBO)? Past het binnen de veel gehanteerde termen maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) en duurzaam ondernemen? En waarom zou dat dan zo zijn?

Wat is Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen?

In de 21e eeuw zijn termen als duurzaam ondernemen en Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) sterke wapens in de marketing strijd. De slag om de klant wordt in de groener worden samenleving deels op dit punt beslist. Officecity is aangesloten bij MVO Nederland.
Volgens MVO Nederland is de definitie van MVO: “een integrale visie op de gehele bedrijfsvoering”. De drie uitgangspunten hierbij zijn:

  1. Er wordt zowel economisch, als ecologisch en sociaal waarde gecreëerd door de organisatie.
  2. MVO is ‘all including’. Kortom, het werkt door de hele organisatie heen, in alle processen. De MVO-activiteiten variëren overigens per organisatie, omdat ieder bedrijf uniek is.
  3. Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen is een proces en geen doel op zichzelf.

Maatschappelijk Betrokken Ondernemen
Bij Maatschappelijk Betrokken Ondernemen (MBO) worden o.a. mensen, munten en middelen op vrijwillige basis ingezet ten gunste van de samenleving. Bij MBO staat niet zozeer de financiële winst centraal, maar het imago van (persoonlijke) betrokkenheid, uitbreiding van netwerk, kennis en nieuwe markten.

Wat is Ergonomie?

Ergonomie heeft betrekking op de bevordering van het welzijn van de medewerkers d.m.v. bepaalde ontwerpen van technische systemen en gebruiksvoorwerpen (zoals kantoormeubelen). Veiligheid, gezondheid, comfort en efficiency zijn kernbegrippen in de definitie van de Nederlandse Vereniging voor Ergonomie.
Zowel in Europese, als in nationale richtlijnen zijn afmetingen – zoals hoogte en diepte – vastgesteld voor bijvoorbeeld de beste bureaus en bureaustoelen. Met een goede zithouding is van de werknemer een hogere productiviteit te verwachten. Comfortabel meubilair toont de betrokkenheid van het bedrijf bij het welzijn van de medewerker.

Ergonomie, MBO en MVO

Aandacht voor het sociale kapitaal trekt positieve aandacht, zelfs al is een financiële investering noodzakelijk. De aard van een investering is immers, dat het zichzelf terugverdient. Uiteindelijk zal de aandacht voor het welzijn van de werknemers zich toch uitbetalen in klinkende munt. Het mes snijdt aan twee kanten, zodat ergonomisch meubilair maatschappelijke betrokkenheid en verantwoordelijkheid in zich herbergt.
Ergonomie is weliswaar niet op vrijwillige basis, dus het is feitelijk geen Maatschappelijk Betrokken Ondernemen, maar het is wel een uiting van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

Arbeidsomstandigheden (ARBO)

In de Wet op de Arbeidsomstandigheden – de Arbo-wet – speelt ergonomisch meubilair een cruciale rol. De belangen van de werknemers komen samen me die van de werkgever. Plezier in het werk en een goede fysieke werkhouding resulteren in een hogere productiviteit van de medewerker.
Dus: lagere kosten en een beter financieel resultaat. Investeren in ergonomisch meubilair stelt dus uiteindelijk niet alleen de werknemer, maar ook de werkgever, de aandeelhouder en de Raad van bestuur tevreden.
Kortom: het licht kan op groen; MVO moet je doen!