Lang zitten slecht voor de gezondheid

We brengen dagelijks heel wat tijd zittend door. Niet alleen thuis maar ook op kantoor zitten we het grootste deel van de dag. En dat terwijl zitten helemaal niet zo goed voor ons is. Ook als we daarnaast veel bewegen en sporten, neemt het risico op gezondheidsklachten bij langdurig zitten toe.

Verhoogde risico’s
Uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau blijkt dat we in Nederland 6,8 tot 7,4 uur per dag zitten. Dat is meer dan de gemiddelde Europeaan, die 5,2 uur per dag zit. TNO-onderzoek laat zien dat onvoldoende bewegen en langdurig zitten de kans op ziekte en vroegtijdig overlijden verhoogt. Zo wordt lang zitten in verband gebracht met een verhoogd risico op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Daarnaast zijn er ook aanwijzingen dat er een verband is met depressie, sommige vormen van kanker en klachten aan het bewegingsapparaat. Of iemand daarnaast veel of intensief beweegt, heeft daar geen invloed op.

Met de toename van de automatisering, wordt het probleem zeker niet kleiner. Ook ‘Het Nieuwe Werken’ kan het toenemende zitgedrag versterken, doordat we steeds minder onderweg zijn van en naar het werk en thuis vaak veel tijd achter de computer doorbrengen.

Afwisseling
Het devies lijkt simpel: zoveel mogelijk bewegen. Dus pak de fiets naar het werk, neem de trap, maak tijdens de lunch een wandeling of vergader staand om de sleur van het zitten te doorbreken. Probeer daarnaast het zitten, lopen en staan zoveel mogelijk af te wisselen tijdens de werkzaamheden. Vaak wordt gezegd dat men iedere dertig minuten minimaal twee minuten moet bewegen.

Ook beweging en onrustig zijn tíjdens het zitten blijkt een positief effect op de gezondheid te hebben, zo blijkt uit een onderzoek van de University of Leeds en het University College London, dat werd gepubliceerd in het American Journal of Preventice Medicine. De onderzoekers concludeerden dat vrouwen die veel zitten, maar onrustig en beweeglijk zijn, geen verhoogd risico hebben op overlijden in vergelijking met actievere vrouwen. Simpele kleine bewegingen tijdens het zitten maken al een verschil. Het advies van deze onderzoekers is dan ook om tijdens het zitten zo min mogelijk stil te zitten.

Goed kantoormeubilair
Daarnaast moeten we ook het belang van goed kantoormeubilair niet onderschatten. Vooral de rug en nek hebben immers veel te lijden onder het langdurige zitten. Zorg voor een verstelbaar bureau met bijpassende bureaustoel. Het is niet alleen goed voor uw gezondheid, maar het draagt ook bij aan een hogere productiviteit. In dit verband is ook een zit-sta-bureau een mooie en effectieve oplossing. Heeft u vaak last van de onderrug? Bekijk ook onze pagina “Welke bureaustoel bij rugklachten