Kabelmanagement op kantoor: slimmer werken met minder kabels

kabels kantoor

Een goed georganiseerde werkplek is belangrijk voor een productieve en efficiënte werkdag. Maar op het gemiddelde bureau vinden we een monitor, laptop, lamp, telefoon, toetsenbord, muis en misschien ook nog een telefoonoplader of andere devices met een kabel. En al die kabels werken niet alleen als een afleiding, maar zorgen ook nog eens voor een rommeliger bureau. Gelukkig hoeft het niet moeilijk te zijn om uw kabelbeheer op orde te krijgen. De tips in dit artikel helpen u op weg naar een werkplek zonder irritante kabels die in de weg liggen.

Minimaliseer het aantal kabels
De gemakkelijkste manier om te zorgen voor beter kabelmanagement, is door simpelweg te zorgen voor minder kabels! Zo zijn er voor veel apparaten tegenwoordig ook wireless opties beschikbaar. Een draadloos toetsenbord en een muis en printer zonder kabel zijn tegenwoordig heel gemakkelijk te krijgen en werken minstens net zo goed als de bedrade varianten.

Slim: kabels wegwerken
Als draadloze apparatuur geen oplossing is, dan kunt u kiezen voor meubilair waarbij rekening is gehouden met het wegwerken van kabels. Zo zijn er bijvoorbeeld bureaus met kabelgoten of ingebouwde stekkerdozen verkrijgbaar. Hierdoor zijn de kabels veel beter weggewerkt aan de onderkant van het bureau en zijn ze nauwelijks zichtbaar.

Organiseer de kabels
Als u waar dat kan bent overgestapt op draadloze devices, dan blijven de kabels waar u écht niet zonder kunt over. Er zijn allerlei manieren denkbaar om deze kabels op een goede manier te organiseren.

1. De kabelklem of kabelslang
Er zijn verschillende hulpmiddelen waarmee u kabels met weinig budget goed kunt organiseren. De kabelklem is de meest eenvoudige optie. Deze gebruikt u om verschillende kabels bij elkaar te houden. Hiermee is u de ‘waterval’ aan kabels achter uw bureau verdwenen, maar ziet u wel nog steeds kabels lopen. Een kabelslang is een ander handig hulpmiddel waarmee u uw kabels bij elkaar kunt houden. De kabels lopen nog steeds in het zicht, maar in plaats van tien, is het maar één kabel en zijn ze gedeeltelijk weggewerkt.

2. Een kabelgoot
Met een kabelgoot gaat u een stapje verder. Deze monteert u onder uw bureau en is geschikt om bijvoorbeeld een stekkerdoos in te leggen. Die ene kabel kunt u eventueel met een kabelslang netjes naar de grond laten lopen.

3. Bureaus met ruimte voor kabels
Wilt u een stap verder gaan, dan zijn er bureaus met de mogelijkheid om kabels door de poten te laten lopen. De kabels lopen via de achterkant van het bureau (met of zonder kabelgoot) naar één van de poten en zo naar het stopcontact. Het resultaat? Bijna geen zichtbare kabels op uw werkplek!

Onmisbaar voor ieder kantoor: de vloergoot
Goed, de kabels zijn uit het zicht verdwenen, maar wat doet u met de kabels die vanaf uw bureau naar het stopcontact lopen? Ontsierende kabels over de vloer is niet alleen minder mooi, maar kan bovendien voor gevaarlijke situaties zorgen. Een vloergoot is een mooie oplossing en vaak beschikbaar in verschillende kleuren, zodat hij mooi bij uw vloer past.

Deze tips helpen u hopelijk op weg naar beter kabelmanagement én een goed georganiseerde werkplek.