Hoe u RSI kunt voorkomen met een goede bureaustoel

RSI is nog steeds een veelvoorkomende klacht op de werkvloer. Er zijn veel factoren waardoor de klachten kunnen ontstaan of verergeren, maar gelukkig zijn er ook mogelijkheden waarmee je de kans op RSI tot een minimum kunt beperken. Een goede bureaustoel speelt daarbij een essentiële rol.

RSI is ontzettend vervelend en kan bovendien behoorlijk lang doorzeuren. Voorkomen is nog altijd beter dan genezen, toch? Daarom hieronder de belangrijkste oorzaken van RSI:

  • Een oncomfortabele en vermoeiende houding
  • Grote fysieke inspanning
  • Langdurig een verkeerde beweging maken
  • Werken in een koude omgeving of worden blootgesteld aan trillingen
  • Een hoge werkdruk

Hoe kunnen ergonomische bureaustoelen helpen?

Zoals gezegd kunnen ergonomische stoelen een belangrijke rol spelen in de preventie van RSI. Een goede bureaustoel u ‘dwingt’ namelijk om een goede zithouding aan te nemen, waardoor er minder druk op uw bovenlijf staat. Een aantal belangrijke voordelen van een goede bureaustoel op een rij:

1. Een kantelbaar zit oppervlak

Een platte zitting zorgt ervoor dat de natuurlijke curve in de onderrug vermindert. Hierdoor worden de wervels samengedrukt, wat voor belasting van de rug zorgt. Een stoelzitting die naar beneden gekanteld is, ondersteunt juist die natuurlijke curve. Een gekanteld zit oppervlak kan een beetje vreemd aanvoelen, alsof u elk moment van de zitting af kunt glijden. Maar, wanneer u eenmaal gewend bent, is het een stuk comfortabeler én bovendien beter voor uw lichaam.

2. De juiste armsteunen

De armsteunen op een bureaustoel hebben zowel voor- als nadelen. Het is een fijne manier om de schouders even wat rust te gunnen, maar worden ze gebruikt om de onderarmen te ondersteunen? Dan kunnen ze juist blessures opleveren. Te lange armsteunen zorgen er bovendien voor dat de stoel verder weg van het bureau staat, waardoor u te ver weg van het toetsenbord zit. Hierdoor wordt u gedwongen om uw armen wat uit te strekken tijdens het typen, wat een vermoeiende positie is om langer vast te houden. Iets om rekening te houden bij de aanschaf van een bureaustoel.

3. De verstelbare bureaustoel

Een verstelbare bureaustoel is top, maar heeft ook een nadeel. Een verkeerd afgestelde stoel kan namelijk meer kwaad doen dan goed. Alleen omdat het lichaam in staat is om een beweging uit te voeren, wil dat nog niet zeggen dat het een optimale werkhouding is. Minder is soms echt beter. Kies een stoel die out-of-the-box al bij uw lichaam past en die met een paar kleine aanpassingen helemaal perfect is.

4. Een slimme rugsteun

De ideale ergonomische bureaustoel heeft een rugleuning die zowel kan worden vergrendeld als kan meebewegen. Dit systeem bevordert beweging terwijl u op uw stoel zit. Het vergt wel even wat oefening om het systeem op de goede manier te gebruiken. Achterover leunen terwijl u de computer gebruikt, is bijvoorbeeld geen goed idee.

De juiste lichaamshouding als u aan het werk bent, is een belangrijke voorwaarde om klachten als RSI te voorkomen. Een goede bureaustoel is daarbij een onmisbaar wapen.