Hoe een bureaustoel kan helpen bij rugklachten

Dagelijks uren achter elkaar op een slechte bureaustoel zitten kan allerlei klachten opleveren. Als u al rugklachten heeft, kan de verkeerde bureaustoel er ook voor zorgen dat die klachten verergeren. Een goede, ergonomische bureaustoel daarentegen, ondersteunt het lichaam op de juiste plekken en verkleint de kans op klachten in rug, schouders, armen en benen.

Misschien herkent u het wel, u begint uw werkdag met een goede werkhouding. U zit rechtop in uw stoel, uw beide benen op de grond en uw schouders ontspannen. Maar naarmate de werkdag vordert, betrapt u uzelf er steeds vaker op dat uw voorovergebogen zit of dat u onderuitgezakt in uw stoel zit. Deze houdingen zijn funest voor de wervelkolom en kunnen leiden tot allerlei klachten.

Lang leve de ergonomische bureaustoel

Een ergonomische bureaustoel, mits op de juiste manier gebruikt, ondersteunt de rug optimaal en helpt om zoveel mogelijk om gedurende de werkdag een goede houding vast te houden. Maar een ergonomische bureaustoel aanschaffen is slechts de eerste stap. Misschien nog wel belangrijker is dat u de stoel op een goede manier gebruikt. Ieder lichaam is anders en vraagt om een andere afstelling.

Hoe stelt u een ergonomische bureaustoel af? Lees er alles over in deze blog.

Neem voldoende tijd om de afstelling helemaal optimaal te krijgen. Het kost misschien even wat tijd, maar het resultaat is zo veel meer comfort.

Ook belangrijk: blijf bewegen!

Hoe comfortabel en goed afgesteld uw bureaustoel dan ook mag zijn, vergeet niet om regelmatig op te staan uit uw stoel en even een stukje te lopen. Langdurig achter elkaar zitten blijft slecht voor uw rug, zelfs met een goed afgestelde, ergonomische bureaustoel.

Als richtlijn kunt u aanhouden om elk half uur even op te staan en een minuutje te lopen; een stukje naar de koffieautomaat of het toilet is al voldoende. Een snelle stretch is ook een prima idee. Na een paar uur werken kan een wandeling van een minuut of twintig een positief effect hebben op uw bloedsomloop en eventuele rugklachten.

Met voldoende beweging tijdens de werkdag én een ergonomische bureaustoel die op uw lichaam is afgestemd doet u uzelf een groot plezier. U houdt uw spieren en gewrichten soepel, waardoor u meer ontspant én u zich beter op uw werk kunt concentreren.