Het belang van een ergonomische bureaustoel uitgelegd

U heeft het al regelmatig kunnen lezen op onze blog, een ergonomische bureaustoel is ontzettend belangrijk. Maar waarom is zo’n stoel eigenlijk zo onmisbaar als u de hele dag achter uw bureau zit? En welke elementen van een bureaustoel zorgen ervoor dat hij ergonomisch is? U leest het in deze blog.

Voor mensen die dag in dag uit op een stoel zitten, is een goede stoel een must. Iedereen die wel eens een dag of zelfs maar een paar uur op een oncomfortabele stoel heeft gewerkt, weet hoe dat voelt. En dat is niet alleen slecht voor uw humeur, maar ook voor uw productiviteit én uw gezondheid.

Het gevaar van gewone bureaustoelen
Gewone bureaustoelen worden vaak in bulk geproduceerd, waardoor ze een stuk goedkoper zijn. En hoewel u misschien wat kunt besparen door dit type stoel voor uw medewerkers te kiezen, zet u daarmee dus wel hun productiviteit en gezondheid op het spel. Gewone bureaustoelen zorgen vaak voor een onjuiste zithouding, omdat medewerkers geen hulp krijgen om rechtop te blijven zitten. Ook is het lang niet altijd mogelijk om de stoel af te stellen op de medewerker. Zelfs het instellen van de juiste hoogte is soms al niet mogelijk.

Ergonomisch kantoormeubilair kenmerkt zich door zijn aanpasbaarheid. De hoogte kan aangepast worden, zodat de voeten plat op de vloer kunnen rusten, de hellingshoek van het zitvlak is in te stellen en de rugleuning te verplaatsen. Dit lijken misschien maar kleine aanpassingen, maar het zijn dit soort elementen waardoor een stoel compleet op het lichaam van een medewerker aan te passen is. En dat maakt dat de stoel perfect zit én de ideale ondersteuning kan bieden voor iedere medewerker. One size doesn’t fit all!

De juiste steun in de onderrug
Een stoel zonder de juiste ergonomische steun, geeft totaal geen aandacht aan het gedeelte tussen de onderrug en de stoel. Hierdoor is het makkelijk om onderuitgezakt op een stoel te gaan zitten, iets wat op een ergonomische bureaustoel vrijwel onmogelijk is. Het resultaat van de hele dag onderuitgezakt zitten, kan hoofd- en rugpijn tot gevolg hebben. Het ontwerp van een stoel met ergonomische steun, zorgt ervoor dat de wervelkolom zijn natuurlijke positie kan aannemen, met een lichte voorwaartse kanteling van de bekken.

Een bureaustoel met een lendensteun biedt support op de juiste vlakken en zorgt ervoor dat de wervelkolom in de juiste houding blijft. Er zijn ook modellen met een aanpasbare lendensteun.

Niet elke stoel is geschikt voor iedere activiteit
Een stoel is een stoel, denkt u misschien. Maar dat is toch iets té kort door de bocht. Wat in de ene werksituatie een prima bureaustoel kan zijn, schiet op een ander moment toch net te kort. Medewerkers die heel beweeglijk zijn, regelmatig lopen of veel samenwerken, kunnen bijvoorbeeld ook veel voordeel hebben bij een ergonomische kruk, zoals de Interstuhl UPis1. Door z’n flexibiliteit is de kruk ideaal als afwisseling voor een normale ergonomische bureaustoel. Ook werkt een kruk als de UPis1 ideaal in combinatie met andere ergonomische oplossingen, zoals het zit-stabureau.

Het is wel belangrijk om u te realiseren dat zo’n hulpmiddel altijd extra zou moeten zijn. Dus een hulpmiddel naast de vaste bureaustoel.

Het uitkiezen van een goede bureaustoel is dus geen gemakkelijke taak. Komt u er nog niet uit welke stoel goed bij u of uw medewerkers past? Wij helpen u graag op weg! Neem vrijblijvend contact op met onze klantenservice.