Goede gewoontes aanleren, zo doet u dat stap voor stap

In onze vorige blog kon u al lezen over het belang van goede gewoontes aanleren in vergelijking met doelen stellen. Waar het stellen van doelen lang niet altijd het gewenste effect heeft, kan het aanleren van goede gewoontes u wél op het juiste pad brengen. Maar, slechte gewoontes doorbreken en goede aanleren is geen makkelijke opgave. Daarom geven we u in deze blog tips waarmee u stap voor stap die goede gewoontes kunt aanleren.

Een slechte gewoonte doorbreken en vervangen door een goede vergt behoorlijk wat doorzettingsvermogen. Maar met de juiste stappen, komt u al een heel eind.

Maak de actie logisch
Soms moet u uw brein een beetje op weg helpen. Het is gemakkelijk om te zeggen dat u uw taken beter wilt organiseren, maar het daadwerkelijk doen is een ander verhaal. Plan daarom vaste momenten in om bewust aandacht te geven aan de gewoonte. Bijvoorbeeld door een wekker te zetten om dagelijks aan het eind van uw werkdag uw taken te ordenen en uw volgende werkdag te plannen. In plaats van uw slechte gewoonte (in dit geval chaotisch werken) te laten voortduren, wijst u uzelf er op deze manier op.

Maak vervolgens logische “als-dan” -verklaringen voor uw dag. De meeste gewoontes zijn niet gebaseerd op tijd, maar op acties van anderen. Bijvoorbeeld, als u aan uw bureau gaat zitten, gaat u schrijven. Of als iemand u een e-mail stuurt, reageert u gelijk. Als de actie die u onderneemt op bepaalde triggers niet de actie is die u wenst, kunt u uzelf ‘herprogrammeren’. Schrijf nieuwe “als-dan” -verklaringen. Bijvoorbeeld: als ik een e-mail krijg, wacht ik met antwoorden totdat ik mijn huidige taak heb afgerond. Schrijf uw “als-dan” -verklaringen op een post-it en plak deze op een zichtbare plek.

Maak uw routine zo makkelijk mogelijk
Doelen worden vaak niet gehaald omdat we té ambitieus zijn in het stellen van doelen. En hetzelfde geldt voor het aanleren van gewoontes. Om te zorgen dat acties ook echt gewoontes worden, moeten ze klein en gemakkelijk uit te voeren zijn. Dus in plaats van van uzelf te verwachten dat u dagelijks een uur besteedt aan het plannen van uw taken en het organiseren van uw to-do’s, begint u klein door bijvoorbeeld alleen de belangrijkste taken van die dag te noteren.

Zoals gedragseconoom Fogg schrijft: Om een nieuwe gewoonte te creëren, moet u eerst het gedrag zo simpel mogelijk maken. Maak het zo klein dat het bijna belachelijk is. Op die manier is iets gemakkelijk en snel te doen.

Beperk het aantal slechte opties tot een minimum
Onze omgeving is ontzettend belangrijk bij het bouwen van goede gewoontes. Totdat een gewoonte automatisch wordt, is het nog steeds een keuze. Dit betekent dat andere, slechte opties op de loer liggen. Probeert u gezonder te eten, maar loopt uw vergadering uit? Dan gooit u toch gewoon een pizza in de oven? Wilt u aan uw boek werken, maar zit u zo lekker op de bank? Zet die tv lekker aan, dat verdient u.

Keuzes maken levert stress op. Dat ontdekte psycholoog Kathleen Vohs toen zij zelfbeheersing bestudeerde. En daarbij maakte het niet uit of die keuzes voor iets alledaags of iets leuks waren. De makkelijkste manier om te voorkomen dat u slechte keuzes maakt, is door te zorgen dat er geen slechte opties zijn. Wilt u niet ongezond eten? Zorg dat het niet in huis is en u helemaal naar de supermarkt moet om het te halen. Wilt u geen tv-kijken? Haal de stekker uit het stopcontact en stop de tv in een kast.

Hoe meer u uw gewoonte niet alleen de beste optie, maar ook de enige optie kunt maken, des te groter de kans dat deze goede gewoonte straks op de automatische piloot gaat.

Kleine acties kunnen een groot gevolg hebben, goed of slecht
Er is niets mis met het stellen van grote, gewaagde doelen. Het stellen van doelen is een geweldige manier om richting te geven aan uw leven en uw prioriteiten te bepalen. Maar het is niet de beste manier om uw leven daadwerkelijk te veranderen. In plaats van u te richten op de grote veranderingen, kijk eerst eens naar de kleine, niet voor de hand liggende acties die u elke dag doet. Alles wat u langere tijd doet, zal verandering teweeg brengen. Doe alles lang genoeg en u zult zeker veranderingen in uw leven zien.