Europese norm voor ergonomie op kantoor: EN 527

Ergonomie op kantoor; daarvoor is in 2011 de EN-527 in het leven geroepen. Een Europese normstelling, op basis waarvan de lidstaten – rekening houdend met hun eigen specifieke bevolkingseigenschappen, o.a. in de gemiddelde lichaamslengte – hun landelijke normen vaststellen.
Waarom is dat nodig? Het is goed voor het welzijn – en daarmee de productiviteit – van de medewerker, als deze bijvoorbeeld zijn of haar bureau kan aanpassen aan het eigen lichaam. En dat heeft weer effect op de bedrijfsresultaten. Kortom, een investering in ergonomisch kantoormeubilair verdient zich terug!
De Europese norm EN 527 bestaat uit drie onderdelen. In deel 1 wordt gekeken naar de afmetingen en in het tweede deel naar de veiligheid (sterkte, stabiliteit en duurzaamheid). Hoe een en ander wordt gemeten is vervolgens vastgelegd in het derde gedeelte van de norm.
Hieronder lichten we het onderdeel afmetingen ten aanzien van het bureau kort toe.

EN 527-1: Afmetingen van het bureau

In de EN 527 worden diverse soorten bureaus onderscheiden. Ze kunnen al dan niet in hoogte verstelbaar zijn en daarnaast kan sprake zijn van een zogenaamde zit-statafel.
De ideale hoogte voor een niet verstelbaar bureau is 74 cm, met een marge van 2 cm. Is een werkblad in hoogte verstelbaar, dan moet dit kunnen tussen 65 en 85 cm. Een ergonomische zit-statafel is 65 tot 125 cm hoog.
Een ergonomisch bureaublad is minimaal 80 cm diep en 120 cm breed. Een breedte van 160 cm is echter ideaal.
Niet alleen op, maar ook onder het bureau is voldoende ruimte nodig. De gemiddelde mens beschikt immers over benen, die ergens een plek moeten vinden. Daarom is op de eerste 80 cm in de diepte tenminste 12 cm vanaf de grond vrij om de voeten te plaatsen.
Een goed werkblad heeft een bepaalde dikte. Het risico van doorzakken als gevolg van de belasting met overige kantoormaterialen – zoals het computerscherm, de dossiermappen, etc. – moet zoveel mogelijk beperkt worden. Aan de andere kant, hoe dikker het werkblad is, des te lastiger de verhouding wordt t.o.v. de stoel. Zijn de stoel en het bureau verstelbaar, dan is dit nog op te vangen. Hebben ze een vaste hoogte, dan is de invloed significant. Een ergonomisch bureaublad is daarom maximaal 5,5 cm dik.

Ruimte aan een ergonomisch bureau

Met een ergonomisch bureau kunnen uw medewerkers vrijuit aan het werk. U toont hen hiermee aan dat hun welzijn voor u belangrijk is. U geeft hem of haar de ruimte om het werk zelfstandig te organiseren, waardoor efficiency en effectiviteit zichtbaar zullen toenemen. Dat zal zich uiteindelijk vertalen in meer financiƫle ruimte voor de hele organisatie. Dat wilt u toch ook?!?