Essentiële tips voor de inrichting van een succesvolle co-working kantoorruimte

Ze schieten als paddestoelen uit de grond: co-working werkruimtes. Kantoorruimtes voor ondernemers die wél een representatief kantoor willen, maar niet vast willen zitten aan jarenlange huurcontracten. Of zzp’ers die graag samen willen werken met andere ondernemers, maar geen collega’s hebben. Maar hoe zit het eigenlijk met de kantoorinrichting van deze nieuwerwetse kantoren?

De co-working kantoorruimte is een goede optie voor ondernemers en zzp’ers die geen hele kantoorruimte willen huren of juist op zoek zijn naar samenwerking met anderen. In een co-working werkruimte zitten namelijk meerdere zzp’ers of ondernemers bij elkaar. Bij veel bedrijven die co-working werkruimtes aanbieden, kunnen geïnteresseerden kiezen uit verschillende opties: een eigen kantoorruimte, een eigen bureau of een flex-werkplek. Zo kan iedere ondernemer zelf bepalen welke optie voor hem of haar interessant is. Misschien bent u op zoek naar een geschikte werkplek of wilt u zelf een co-working kantoorruimte inrichten. In beide gevallen is het verstandig om de tips in dit artikel goed door te lezen. Want ook in een co-working werkruimte, wilt u lichamelijke klachten natuurlijk tot een minimum beperken!

Beter dan thuis
Hoewel de markt van co-working werkplekken groeit, is het belangrijk om bij de inrichting van een dergelijke kantoorruimte rekening te houden met een bepaalde kwaliteitsstandaard. Niet alleen voor een professionele uitstraling, maar ook om de ondernemers of zzp’ers tevreden te houden. Van de bureaustoel waar zij de hele dag op zitten, tot het bureau waar ze aan werken en de stoelen in de lounge of kantine aan toe: alles moet van goede kwaliteit zijn. Als het meubilair dat u aanbiedt in uw kantoorruimte niet beter is dan wat de zelfstandigen zelf thuis hebben staan, dan is een belangrijke reden om buiten de deur te gaan werken al verdwenen. Kies bijvoorbeeld voor ergonomische bureaustoelen en stimuleer het gebruik van zit-stabureaus!

Stijlvol en niet té zakelijk
Een grote trend op het gebied van co-working werkplekken is de uitnodigende werkplek. Er wordt goed nagedacht over de inrichting en de manier waarop meubels op meerdere manieren gebruikt kunnen worden. Zo is een kruk bijvoorbeeld een ideale kameleon als het op kantoormeubilair aankomt. Hij is prima te gebruiken tijdens vergaderingen, maar ook om even snel iets met een mede-ondernemer te bespreken. Maar ook wat betreft uitstraling is de co-working kantoorruimte een frisse wind in kantoorinrichting. Er wordt vaak gebruik gemaakt van kantoormeubilair met iets meer kleur, er is veel (natuurlijk) licht en ook design elementen misstaan vaak niet.

Verschillende soorten werkplekken
Het mooie van een co-working werkruimte, is dat iedereen bezig is met andere werkzaamheden en de kans groot is dat er veel mensen uit verschillende vakgebieden aan het werk zijn. Als je co-working werkplekken aanbiedt, is dat iets om rekening mee te houden. De ene ondernemer heeft misschien behoefte aan privacy en wil graag een afgesloten werkruimte, terwijl de ander het liefst aan een grote tafel met andere zzp’ers brainstormt over nieuwe ideeën en ontwikkelingen en weer een ander regelmatig klanten over de vloer krijgt en dus behoefte heeft aan vergaderruimtes. Verschillende werkstijlen, vakgebieden en persoonlijke voorkeuren vragen om verschillende werkplekken. Flexibel inzetbaar meubilair zorgt er enerzijds voor dat mensen één item op meerdere manieren kunnen gebruiken en maken een kantoorruimte er bovendien ook nog eens aantrekkelijk uitzien. Zorg in ieder geval voor een paar kleine vergaderruimtes, stille werkplekken, een grote werktafel en ruimtes waarin mensen met drie of vier personen kunnen samenwerken. Daarnaast is een lounge of koffiecorner ook altijd een plek waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en ideeën kunnen uitwisselen.

Een co-working werkplek kan de ideale plek zijn om nieuwe mensen te leren kennen, ervaringen uit te wisselen en een onderneming te laten groeien. Maar het begint allemaal met een juiste kantoorinrichting voor een goede eerste indruk én een positieve werkervaring!