De essentiële onderdelen van een goede bureaustoel

Een goede bureaustoel is een onmisbaar onderdeel van een succesvol kantoor. Misschien bent u nieuw in de wereld van het kantoormeubilair (welkom) of kunt u simpelweg best een opfrisser gebruiken als het gaat om de essentiële onderdelen van een bureaustoel en wat die nou precies doen. Wat de reden ook is, in dit artikel vertellen we u alles over de belangrijkste onderdelen van een bureaustoel én vertellen we u hoe u ze kunt aanpassen zodat uw stoel perfect bij u past.

Ons lichaam is niet gemaakt om de hele dag te zitten. Die acht of negen uur die u achter uw bureau doorbrengt, is dan ook behoorlijk onnatuurlijk voor ons lichaam. Toch kan een goede bureaustoel het verschil maken tussen wel of geen pijntjes aan het einde van de dag. Een oncomfortabele (of verkeerd afgestelde) stoel zorgt voor klachten. De juiste bureaustoel kiezen kan echter nog best een hele uitdaging zijn. Zeker als u niet weet hoe de verschillende elementen van de stoel uw zithouding en comfort kunnen verbeteren. De meeste bureaustoelen die vandaag de dag verkocht worden door gerenommeerde partijen beschikken over verschillende ergonomische en ondersteunende functies. Zeker vergeleken met tien jaar terug zijn we gelukkig een stuk verder met de ontwikkeling van goede bureaustoelen. Maar al die functies hebben ook een keerzijde: het lijkt alsof een bureaustoel tegenwoordig meer standen en mogelijkheden heeft dan een klein vliegtuig!

Voor iedereen die op zoek is naar een goede, ergonomische bureaustoel kan deze lijst helpen om een beetje overzicht te creëren over de verschillende functies en mogelijkheden.

Zithoogte verstelling met luchtvering
De meeste bureaustoelen, wiebelkrukken, werkstoelen en directiebureaustoelen beschikken over deze functie. Zoals de naam al doet vermoeden, kunt u hiermee uw stoel in hoogte verstellen. De hendel hiervoor, bevindt zich meestal direct onder de zitting. Hierdoor kunt u snel en gemakkelijk de hoogte van uw stoel aanpassen aan de situatie.

Verstelbare rugleuning
Niet iedere stoel is standaard geschikt voor iedere lichaamslengte. Toch kunnen veel bureaustoelen wel aangepast worden, zodat ook langere of juist kleinere mensen er comfortabel op kunnen zitten. De verstelbare rugleuning zorgt ervoor dat u de essentiële lendensteun op de juiste hoogte kunt zetten. Dit werkt meestal met behulp van een knop op de achterkant van de rugleuning. Als de knop losgedraaid is, kan de rugleuning in de juiste positie gezet worden, waarna u de knop weer vastdraait. Het kan ook zijn dat de hoogte van de rugleuning aangepast kan worden door simpelweg de rugleuning omhoog te bewegen en vast te klikken in de juiste houding. Wanneer de rug niet in hoogte verstelbaar is, is vaak de lendensteun in hoogte verstelbaar.

Gewichtsregeling
Ook een veelvoorkomende functie van bureaustoelen, is de gewichtsregeling. De rugleuning van uw bureaustoel kan los gezet worden, waardoor u naar voren en naar achteren kan kantelen. Door de gewichtsregeling heeft u controle over het gemak waarmee u uw stoel heen en weer kunt kantelen. Zo kunt u niet ineens naar achteren vallen. Voortbordurend op deze functie, hebben veel stoelen ook een vergrendeling op de rugleuning. Een manier waarmee u de kanteling van de stoel vast kunt zetten in een bepaalde houding. Het klinkt als een gemakkelijke functie, maar toch is het er een waar veel mensen moeite mee hebben in het dagelijks gebruik. Daarom is het verstandig om altijd aan de leverancier van de bureaustoelen te vragen hoe de vergrendeling precies werkt en hoe u hem kunt gebruiken.

Verstelbare armleuningen
Veel mensen zijn zich niet bewust van de armleuningen van hun bureaustoel. Toch is het ontzettend belangrijk om deze op de juiste hoogte afgesteld te hebben. Om ergonomisch te werken, moeten uw armen een hoek vormen van 90 graden. Dezelfde hoogte als uw bureau. Vandaag de dag beschikken de meeste modellen over verstelbare armleuningen. Sommige zijn zelfs 4D, verstelbaar in hoogte, breedte, diepte en kunnen zwenken.

Afhankelijk van uw wensen zijn er nog meer mogelijkheden om een bureaustoel helemaal te laten aansluiten op uw wensen. Afhankelijk van uw persoonlijke voorkeuren, de hoeveelheid tijd die u per dag op uw stoel doorbrengt en het budget, kunt u kiezen voor meer mogelijkheden. Uiteraard kunt u verschillende opties op afspraak uitproberen in onze showroom!

Vergeet niet: u brengt een behoorlijk deel van uw dag op uw bureaustoel door. Dus de juiste ondersteuning én comfort zijn belangrijk!