De 4 onbekende effecten van kantoormeubilair op uw medewerkers

Het meubilair dat in uw kantoorruimte staat, heeft niet alleen een visueel effect op uw medewerkers: het is ook van grote invloed op de gezondheid én productiviteit van uw werknemers. Heeft u al een bestaand kantoor? Dan kan het verstandig zijn om uw meubels en inrichting van de werkruimte eens onder de loep te nemen. Gaat u opnieuw inrichten? Denk dan goed na over welk type meubilair u aanschaft én waarom.

Omdat het juiste kantoormeubilair aanschaffen u soms voor lastige keuzes kan stellen, helpen we u op weg met een aantal aandachtspunten:

Fysieke gezondheid van medewerkers
Houd bij de aanschaf van nieuw kantoormeubilair rekening met uw medewerkers. Hoewel een designstoel er misschien prachtig uitziet, is het geen model dat gemaakt is om acht uur per dag op te zitten. Het resultaat: medewerkers met rugklachten of pijnlijke schouders en alle vervelende gevolgen van dien. Een goede ergonomische bureaustoel is daarom een verstandige keuze. Ga altijd voor een model met een goede ondersteuning voor de rug en een aantal aanpassingsmogelijkheden. Kies daarnaast voor bureaus die gemakkelijk en snel in hoogte te verstellen zijn, zodat medewerkers op de juiste hoogte kunnen werken.

Emotionele gezondheid van medewerkers
Naast een fysieke impact, heeft het meubilair dat u kiest mogelijk ook een emotioneel effect op uw werknemers. Veel mensen bevinden zich nou eenmaal een groot deel van hun wakkere leven in een kantoorruimte, dus een werkruimte die positiviteit opwekt is essentieel! Als medewerkers zich comfortabel en gelukkig voelen op hun werkplek, zijn ze gemotiveerder, minder vaak ziek en presteren ze beter. Niet alleen het type meubilair maar ook de plaatsing ervan speelt hierbij een belangrijke rol. De meeste mensen werken graag samen met anderen. Bij de inrichting kunt u hier al rekening mee houden door de bureaus zo te plaatsen dat medewerkers gemakkelijk en snel met elkaar kunnen overleggen. Of bijvoorbeeld door verschillende ruimtes in te richten voor verschillende werkzaamheden.

Niet comfortabel = niet productief
Over het algemeen werken mensen beter en zijn ze productiever als ze zich comfortabel voelen. Daarom is het belangrijk dat u als werkgever niet alleen zorgt voor goed meubilair, maar ook voor voldoende bewegingsruimte rondom de werkplek. Zorg ervoor dat medewerkers zich vrij kunnen bewegen en bijvoorbeeld ruimte hebben om even te staan. Wanneer mensen het gevoel hebben dat ze geen ruimte om zich heen hebben, zullen ze zich sneller oncomfortabel gaan voelen en zijn ze eerder geneigd om een pauze in te lassen om wél even die benen te kunnen strekken.

Maak het praktisch!
Iets wat ook impact heeft op hoe functioneel het meubilair is, is de mate waarin het de medewerker ondersteunt in zijn of haar functie. Zowel het ontwerp van het bureau of de stoel als de manier waarop het meubilair in de ruimte is geplaatst kan effect hebben op hoe mensen werken. En dat kan positief of negatief uitpakken. Bij het inrichten van de werkplekken moet u dus rekening houden met zowel de beschikbare ruimte én de activiteiten die uw werknemers moeten verrichten in die ruimte. De juiste combinatie van meubels en layout heeft niet alleen een positief effect op de medewerker, maar daarmee ook op de productiviteit van het hele bedrijf.

Als u al deze factoren in overweging neemt als u kantoormeubilair gaat aanschaffen, zorgt u ervoor dat u negatieve effecten tot een minimum beperkt. Wilt u advies over kantoorinrichting? We helpen u graag op weg!