Betekent de coronacrisis het einde van de open kantoortuin?

Kantoortuin

De coronacrisis zorgt ervoor dat velen van ons inmiddels vanuit huis aan de slag gaan. En hoewel dat voor sommige bedrijven misschien wel zo goed bevalt dat ze medewerkers de mogelijkheid geven om dat te blijven doen, zullen de meeste mensen weer staan te popelen om straks af en toe ook weer op kantoor te werken. Maar hoe ziet dat kantoor er dan uit? Wat gebeurt er met de populaire open kantoortuin? Betekent de coronacrisis en de anderhalvemetersamenleving het einde van de kantoortuin zoals wij die kennen?

De term social distancing is niemand vreemd. Maar hoe werkt dat op een kantoor waar bureaus (te) dicht op elkaar staan? In de komende maanden zullen steeds meer mensen terugkeren naar hun werkplek. Oók bedrijven die in een open kantoortuin werken, zullen hiervoor een oplossing moeten vinden. Want om maar meteen antwoord te geven op de vraag: ja, dit betekent het einde van de open kantoortuin zoals wij ‘m kennen.

Een open kantoortuin, kan dat nog?

Dat betekent niet dat we terug moeten naar de tijd van ieder voor zich in zijn afgesloten kantoor of nog erger: de alom gehate cubicles, maar er zijn zeker aanpassingen nodig. Een van de gemakkelijkste manieren, is om zogenaamde spat- en kuchschermen om iedere werkplek te plaatsen. Het voordeel van deze schermen is dat ze (meestal) doorzichtig zijn. U houdt het ‘open’ gevoel op de werkvloer, maar zorgt er toch voor dat iedereen veilig is.

Uiteraard zijn de ondoorzichtige scheidingswanden die bijdragen aan de akoestiek ook een prima oplossing. Zeker als u ook last heeft van geluidsoverlast op de werkvloer.

Meer tips om op een goede manier om te gaan met geluidsoverlast in een kantoortuin? → Lees verder…

Een oplossing voor een bestaand probleem

Ook voor de coronacrisis waren er al veel mensen die niet (helemaal) tevreden waren met het werken in een kantoortuin. Hoewel het bij de introductie ervan een ideale oplossing leek om te zorgen voor meer verbinding en minder hiërarchie, heeft zo’n kantoortuin ook behoorlijk wat nadelen. De crisis is een mooie gelegenheid om die onvrede onder uw medewerkers eens aan te pakken en een kantoor te creëren dat beter aansluit bij de wensen van werknemers.

Ga bijvoorbeeld voor een kantoor met verschillende soorten ruimtes. Daarmee komt u tegemoet aan de wensen van medewerkers die veel gesprekken voeren, maar ook aan die van hen die moeite hebben om zich te concentreren in de drukte van hun collega’s. Activity based werken wordt dit genoemd.

Nog niet toe aan werken op kantoor? Bekijk ons aanbod voor het perfecte thuiskantoor