Bereid je thuis én op kantoor voor op werken in de 1,5 meter economie: 5 adviezen van OfficeCity.

Op een dag gaan we weer allemaal naar ons vertrouwde kantoor. Hoewel, ‘allemaal’ en … naar ons ‘vertrouwde’ kantoor? Dat is beide nog maar de vraag. Want hoe je het ook wendt of keert: in de nieuwe 1,5 meter-economie kan onze werkomgeving natuurlijk niet meer dezelfde zijn. We krijgen te maken met een andere indeling van de werkvloer, met andersoortige of anders gebruikte kantoormeubelen en natuurlijk een grotere afstand tussen collega’s. Dat laatste betekent dus ook dat we niet meer elke dag ‘allemaal’ naar kantoor kunnen gaan. Want dat past vaak helemaal niet als je 1,5 meter afstand moet houden. Net als anderen voorzien wij dan ook dat vele mensen de komende tijd vaker thuiswerken. Maar of je nu op een 1,5 meter kantoor werkt of thuis aan de slag gaat: doe het verstandig en verantwoord. En dat is echt niet heel ingewikkeld. Met de 5 adviezen hieronder helpen we je alvast op weg – want een goede voorbereiding is belangrijk. Verwacht je veel thuis te werken? Lees dan in ieder geval tip 5 over het ergonomische en verplaatsbare thuiswerkstation.

1: Zorg voor genoeg handzeep, was je handen en reinig je werkplek

We weten het inmiddels allemaal maar toch geven we dit advies als eerst. Want of je nu thuis werkt of op kantoor: reinig je handen regelmatig. En bereid daar dus ook je werkomgeving op voor. De eerste controle die je op kantoor dus kunt doen is: ‘staat er een zeeppompje bij elke wasbak’? Als dat zo is loop je wat vaker naar de keuken of het toilet om je handen te wassen. En dat betekent dus ook dat de zeeppomp wat vaker bijgevuld moet worden. Als je het nog niet hebt: overweeg dan een navulbare dispenser. Wel zo makkelijk. En als je dan toch in de schoonmaakmodus bent: ook werkplekken zul je de komende tijd vaker moeten reinigen. Een doekje over je muis en toetsenbord of het scherm van je tablet is niet langer een overbodige luxe. Indien een werkplek door meerdere mensen gebruikt wordt, is het aan te raden om gebruik te maken van een eigen toetsenbord en muis.

2: Schuif bureaus verder uit elkaar en/of zet er een (akoestische) scheidingswand tussen

Neem eens een rolmaat mee naar kantoor en meet de ruimte op tussen de bureaus. Is die anderhalve meter? Dat is mooi. Maar; je zit wel binnen. En dat betekent altijd minder doorstroming en verversing van lucht. Dus neem het zekere voor het onzekere en schuif de bureaus wat verder uit elkaar. Om je ruimte wel optimaal te blijven gebruiken zet je er gewoon een verrijdbaar ladenblok tussen. Of een vrijstaand beschermend akoestisch paneel voor extra rust en bescherming

3: Geen schuifruimte? Ga voor glazen panelen op je bureaus

De vraag naar spatschermen en kuchschermen stijgt flink. Gelukkig maar; want als je dan straks toch in shifts of ploegendiensten weer naar kantoor gaat wil je met de collega’s die er wél zijn goed beschermd maar tegelijkertijd goed zichtbaar zijn. Ook als je niet zomaar je bureaus uit elkaar kunt schuiven. Zo’n bureau paneel biedt wat ons betreft dan direct uitkomst – want je kunt ze op élk type bureau bevestigen, zowel in het midden als aan de zijkanten. Dus neem de maat van je bureau en kies meteen welk paneel bij jou het beste past.

Spatschermen kantoor

4: Blijf in beweging! Sta, zit en loop: ook binnen met een zit-sta bureau.

Blijf fit. Het ligt voor de hand; maar doe het maar eens als je de hele dag aan de eetkamertafel (lees ook tip 5) of je bureau op kantoor zit. In dat laatste woordje zit dan ook de crux; want alleen ‘zitten’ moet in de nieuwe anderhalve meter-economie steeds meer verleden tijd zijn. Fit en vitaal blijven wordt nog meer de norm. Wij twijfelen er dan ook niet aan dat mensen blijvend vaker (de komende tijd in hun eentje of op afstand van elkaar) buiten een rondje gaan lopen om in beweging te blijven. Heel verstandig. Maar ook binnen wordt beweging belangrijker. Onderbreek langdurig zitten sowieso één keer per half uur met minimaal twee minuten. Ons advies: overweeg het zit-sta bureau. Dat is een bureau dat elektrisch verstelbaar is tot stahoogte en waardoor je dus veel makkelijker zitten en staan kunt afwisselen. De Arbowet schrijft die afwisseling ook voor: ‘De werkplek moet zo ingericht zijn dat de werknemer de vrije keuze heeft om het werk staand of zittend uit te voeren (…) zorg ervoor dat het meubilair op de werkplek werken in diverse houdingen mogelijk maakt (…)’. Misschien wordt de Arbowet straks wel aangepast om aan te sluiten bij de anderhalve meter-economie. Maar het advies voor die afwisseling tussen staan en zitten zien wij niet snel verdwijnen.

zit sta bureaus

Maak je thuiswerkplek flexibel én volledig ergonomisch verantwoord

Waar we ook kijken: we zien overal lijstjes met tips om beter te kunnen thuiswerken. Tips die variëren van ‘kleed jezelf aan’ en ‘maak afspraken met je gezin’ tot ‘hanteer een strakke planning’ zijn allemaal van belang. Maar: ze vallen wat ons betreft in het niet bij het advies om te zorgen voor een goede werkhouding. En laat dat nu juist soms een uitdaging zijn. Indien thuis de ruimte aanwezig is om een werkplek in te richten, zorg dan voor een bureaustoel met voldoende instelmogelijkheden en een bureau dat in hoogte verstelbaar is. Indien je geen ruimte thuis hebt voor een (zit-sta) bureau of ergonomische bureaustoel maak dan slim gebruik van andere oplossingen. Kies bijvoorbeeld voor een ergonomisch en verplaatsbaar thuiswerkstation. Je plaatst het op elke tafel (dus ook die in de keuken) en haalt het er net zo makkelijk weer weg. En door de eenvoudige hoog-laag verstelling kun je er achter staan én zitten.

Bekijk ons assortiment thuiswerk producten in onze thuiswerkplek categorie in onze webwinkel.

Thuiswerk station

Natuurlijk zijn dit nog maar een paar adviezen en is er nog veel meer dat je op kantoor en thuis kunt doen om ook in de nieuwe anderhalve meter-economie gezond en productief te zijn. Bij OfficeCity staan we altijd voor je klaar en bieden we je alle mogelijkheden om optimaal te werken. Bezoek onze website, bel (023-3020080) of mail ons gerust!