9 goede redenen waarom werken op afstand heel nuttig is

Veel bedrijven staan nog steeds wat angstig tegenover de optie om hun medewerkers thuis te laten werken. Dat kan te maken hebben met een gebrek aan controle, maar het kan ook een technische oorzaak hebben. Misschien zijn bestanden bijvoorbeeld niet altijd goed te bereiken vanaf een andere locatie dan het kantoor. Wat uw reserveringen ook zijn, in dit artikel geven we u negen redenen om werken op afstand toch te overwegen.
Allereerst is het goed om u te beseffen dat als u uw medewerkers thuis (of ergens anders) laat werken, dit niet betekent dat ze nooit meer op kantoor komen. De ervaring leert dat mensen het ook fijn vinden om collega’s te zien en face-to-face mee te kunnen samenwerken.
Het traditionele kantoor ligt de laatste jaren sowieso erg onder vuur. Door technische mogelijkheden (zoals videobellen), de drukte op de wegen en meer en meer bedrijven die gebruik maken van freelancers, wordt het aantal mensen dat dagelijks de rit naar kantoor maakt, steeds kleiner. Medewerkers verlangen steeds vaker een flexibele instelling van hun werkgever. 9 redenen om daar aan toe te geven:

1. Mensen die op afstand werken, zijn minder gestrest
Werknemers voelen minder druk als ze niet vijf dagen per week op kantoor worden verwacht. Mensen vinden het prettig om zelf te kunnen bepalen waar ze werken. Hierdoor ervaren ze minder stress en zijn ze in staat om beter en langer te werken.

2. Afstandswerkers zijn verbonden
Juist omdat ze niet aanwezig zijn op kantoor, zijn medewerkers die thuis aan de slag gaan goed verbonden met hun collega’s die op andere plekken werken. Met alle technische mogelijkheden van vandaag de dag, maakt het echt niet uit of u achter een bureau op kantoor zit of achter uw eigen bureau thuis. Veel bedrijven werken in de cloud, met een online projectmanagementsysteem, online videoconferenties en belsysteem via het internet.

3. Mensen die op afstand werken, kosten minder
Door als bedrijf thuiswerken te stimuleren, kunt u genoegen nemen met een minder groot kantoor. En dat bespaart flink wat kosten. Wel is het belangrijk om voor werknemers die regelmatig thuis werken een goede en ergonomische werkplek te creëren. Controleer dit desnoods bij werknemers thuis, omdat dit erg belangrijk is voor de gezondheid en productiviteit van de thuiswerker.

4. Het zorgt voor nieuwe functies
Op een andere manier werken, zorgt er voor dat bedrijven andere mensen nodig hebben om dat werken op afstand mogelijk te maken. Zo moet er bijvoorbeeld meer synergie zijn tussen HR, IT en de facilitaire dienst en het kan goed zijn dat daar andere vaardigheden bij komen kijken.

5. Werken op afstand geeft medewerkers een keuze
En medewerkers die het gevoel hebben dat ze inspraak hebben in hun eigen functioneren, zijn over het algemeen productiever en succesvoller dan mensen die niet zelf die keuze mogen maken.

6. Bedrijven profiteren van gelukkigere werknemers
Ooit een medewerker op kantoor gezien die tijdens zijn lunchpauze even een goede powernap deed? Waarschijnlijk niet, want de meeste bedrijven hebben daar de faciliteiten niet voor. Maar thuis kunnen uw medewerkers gerust een kwartiertje gaan liggen, waarna ze weer met volle energie aan de bak gaan.

7. Mensen die op afstand werken, zijn meer betrokken
Medewerkers die dagelijks op kantoor zijn, hebben sneller het gevoel dat ze klaar zijn met werken als ze rond vijf uur de deur uit lopen. Mensen die regelmatig op afstand werken, zijn ook buiten de reguliere kantoortijden vaak nog aan het werk en voelen zich meer betrokken.

8. Er zijn betere locaties dan het kantoor
Mensen die op afstand werken, doen dit lang niet altijd vanuit huis. Misschien is er in hun omgeving wel een betere locatie waar ze optimaal kunnen werken. De meeste mensen kennen wel het verhaal van J.K. Rowling, die een groot deel van haar succesvolle Harry Potter-boeken in een lokaal café schreef.

9. Woon-werkverkeer is slecht voor uw medewerkers
Files, uitlaatgassen, vertraagde treinen. Allemaal dingen die stress op kunnen leveren. En stress is slecht voor de productiviteit van uw medewerkers. Dus als u met af en toe thuiswerken dat stressniveau kunt verlagen, worden uw medewerkers productiever. Naast dat het natuurlijk beter is voor het milieu als uw werknemers de auto eens wat vaker laten staan.

De verandering blijft doorzetten
De revolutie van Het nieuwe werken, trekt al een paar jaar langs verschillende vakgebieden en de verwachting is dat die revolutie voorlopig nog niet voorbij is. Meer dan 90% van de bedrijven heeft nu al in meer of mindere mate een optie waarbij medewerkers niet meer dagelijks op kantoor hoeven komen. Dat is nu voornamelijk op het gebied van parttime werken of uren flexibeler invullen. De komende jaren is de verwachting dat meer en meer mensen de voordelen van het werken op afstand gaan ontdekken.