4 tips om vermoeide ogen te voorkomen

Velen van ons staren gedurende de dag heel wat uurtjes naar een scherm. Alleen al tijdens kantooruren bent u waarschijnlijk ongemerkt heel wat uren naar het beeldscherm van uw computer aan het kijken. En tijdens een koffie- of lunchpauze? Dan komt de mobiele telefoon tevoorschijn en staren we rustig verder. Zelfs aan het einde van de de werkdag komt er nog geen einde aan onze drang om naar een beeldscherm te kijken: we ploffen op de bank en kijken een aflevering van onze favoriete Netflix-serie of pakken de tablet erbij om nog wat te surfen. Kortom: onze ogen krijgen nooit rust! In deze blog daarom 4 tips om vermoeide en pijnlijke ogen te voorkomen.

Eerlijk is eerlijk, het zou natuurlijk het allerbeste zijn als we het gebruik van beeldschermen zouden kunnen beperken. Maar een echt haalbaar idee is dat voor veel mensen vandaag de dag niet. Daarom delen we 4 tips waarmee u vermoeide ogen (en alle vervelende gevolgen die daarbij horen) op de werkvloer kunt voorkomen.

1. Neem voldoende rustpauze

De eerste tip lijkt wellicht een inkoppertje. Toch zitten veel mensen urenlang achter hun bureau naar hun beeldscherm te staren. Het resultaat: vierkante ogen! Wissel regelmatig af tussen werkzaamheden die u op de computer uitvoert en zaken waar u geen beeldscherm voor nodig hebt: zoals een vergadering of het doornemen van aantekeningen (op papier!). Probeer ook tijdens lunch- en koffiepauzes uw telefoon in uw zak te laten. Dit zijn dé rustmomentjes voor uw ogen!

2. Zorg voor de juiste verlichting

Verlichting op kantoor is ontzettend belangrijk. Veel kantoren worden verlicht met behulp van TL-lampen of andere felle verlichting. Voor de ogen is gedimd licht echter vaak een stuk beter. Dat kan gemakkelijk door bijvoorbeeld een aantal TL-buizen te verwijderen. Een goede bureaulamp op uw bureau zorgt weer voor de optimale situatie voor uw ogen én voldoende verlichting om uw werk goed te kunnen doen.

3. Plaats het beeldscherm op de juiste plek

De juiste positionering van het beeldscherm van uw computer is heel belangrijk om vermoeide ogen tegen te gaan. Als de monitor op de juiste hoogte is gemonteerd, kost het uw ogen een stuk minder moeite om te focussen op wat er óp dat beeldscherm gebeurt. Om te zorgen dat het beeldscherm altijd op de juiste hoogte hangt, kunt u bijvoorbeeld een monitorarm gebruiken. Het beeldscherm moet op een afstand tussen de 50 en 65 cm van uw gezicht staan. Maar naast de afstand tot de gebruiker, is ook de hoogte van het scherm belangrijk om vermoeide ogen te voorkomen. Zorg er daarom voor dat de bovenkant van de monitor net boven ooghoogte is.

4. Pas de lettergrootte aan

Die kleine lettertjes en creatieve lettertypes zijn leuk, maar zorgen er wel voor dat uw ogen sneller moe worden. Een simpel, maar effectief trucje om te voorkomen dat u gaat knijpen met uw ogen, is om de lettergrootte van uw computer groter te zetten. Wanneer u dit doet, zult u zien dat u niet alleen de teksten een stuk beter kunt lezen, maar dat u ook minder snel naar uw beeldscherm ‘toe kruipt’ om de tekst beter te kunnen lezen. Ook op websites kunt u vaak met behulp van een zoom-knopje, de inhoud op de webpagina vergroten.

Vermoeide ogen kunnen zich uiten in veel verschillende symptomen zoals zware oogleden, tranende ogen, wazig zicht, branderig gevoel of zelfs pijn in de nek of schouders. Iedereen gaat wel eens met vermoeide ogen naar huis na een lange werkdag, maar als u merkt dat het dagelijks of een paar keer per week gebeurt, wordt het toch tijd om daar iets aan te doen!