10 tips om uw werkplek ergonomisch in te richten

Iedereen voelt zich wel eens moe en oncomfortabel op z’n werkplek en ook stress is de meeste van ons niet vreemd. Gelukkig kunt u daar wel het een en ander aan doen. In dit artikel geven we u een aantal snelle en simpele tips waarmee u door uw werkplek ergonomisch in te richten productiever en comfortabeler werkt.

Een werkplek die ergonomisch is ingericht, zorgt ervoor dat mensen zich minder snel moe en oncomfortabel voelen, zowel tijdens werktijd als daarna. En wie wil dat nou niet? Of u nou verantwoordelijk bent voor de gezondheid en veiligheid van alle medewerkers van een groot bedrijf of dat u voor uw start-up bezig bent met het uitzoeken van het ideale kantoormeubilair: vermoeidheid tegengaan willen we natuurlijk allemaal! Hieronder leest u een tiental tips en richtlijnen die u helpen om uw werkplek (of die van uw medewerkers) significant te verbeteren.

  1. Zorg dat uw armen altijd ergens op rusten. Als uw armen geen steun hebben, merkt u dat aan het einde van de dag waarschijnlijk aan de spieren in uw nek en schouders.
  2. Let op de positie van uw hoofd. Het beste is om het gewicht van uw hoofd boven uw nek te houden. Veel mensen hebben de neiging om naar hun beeldscherm toe te kruipen, waardoor de nek bijna constant belast wordt.
  3. Ga rechtop zitten. Als u onderuitgezakt op uw stoel zit, belast u uw rug een stuk meer dan wanneer u gewoon rechtop zit. Kies bij voorkeur een bureaustoel met een lendensteun. Dit helpt om de juiste houding aan te nemen. Plaats de stoel ook zo dichtbij het bureau als mogelijk is.
  4. Plaats het beeldscherm van uw computer of laptop altijd recht voor u, waarbij de bovenkant van uw scherm niet hoger moet zijn dan ooghoogte. Uw toetsenbord staat idealiter recht onder uw beeldscherm, zodat u zo min mogelijk uw hoofd en nek hoeft te draaien.
  5. Hoewel veel kantoren inmiddels headsets hebben, gebeurt het nog steeds dat mensen bellen met hun telefoon tussen hun oor en schouder geklemd. Doe dit niet, maar bel met een headset of zorg dat u uw handen vrij hebt als u belt.
  6. Uw toetsenbord en muis moeten makkelijk binnen handbereik liggen als u achter uw bureau zit. Voorkom dat u moet gaan reiken, want dat is een behoorlijke belasting voor schouders en armen.
  7. Voorkom dat u last krijgt van uw ogen en zet het beeldscherm van uw computer op minimaal een armlengte afstand.
  8. Let op dat u niet wordt verblind door uw beeldscherm. Pas eventueel de helderheid aan en zorg ervoor dat uw beeldscherm niet voor een raam of een felgekleurde achtergrond staat.
  9. Geef uw ogen af en toe even rust door een paar seconden naar iets anders dan uw scherm te kijken. Het is het beste om naar iets te kijken wat verder weg is van uw bureau. Op deze manier moeten uw ogen zich echt focussen op datgene wat ze zien.
  10. Laat uw voeten niet hangen als u op uw bureaustoel zit. Hiermee belast u de achterkant van uw benen. Als u uw voeten niet op een comfortabele manier op de grond kunt zetten, gebruik dan een voetsteun of verlaag uw bureau.

Vermoeidheid en last van spieren en gewrichten kunt u ook voorkomen door regelmatig op te staan en gedurende de hele dag voldoende te drinken.

Let u wel eens op hoe ergonomisch uw werkplek eigenlijk is?